Oldalak

2015. február 24., kedd

Hogyan tanuljunk?

Mondhatnám azt, hogy lelkesen, örömmel és hatékonyan.

Ez persze nem elég. Fontosnak tartom, hogyha konkrét tanulásra kerül a sor, akkor ne csak az örömre és a lelkesedésre figyelj, hanem egyéb tényezőkre is, amik ha nem kedvezőek, gyorsan kibillentenek a tanulásból. Elmarad a sikerélmény, azt gondolod, nem vagy elég kitartó, stb. És a vége persze az lesz, hogy levonod a következtetést: képtelenség megtanulni egy idegen nyelvet...

Gondoljunk csak bele! Amikor egy pici gyermek tanulja az anyanyelvét, eszébe sem jut, hogy ő soha nem fog tudni megtanulni beszélni. Mégis megtanul, pedig nem ül neki magolni, nem érdeklik a nyelvtani fogalmak, hidegen hagyja a múlt idő jele, a melléknév fokozás... és még sorolhatnám. Ezzel szemben lelkesen beszél, még akkor is, ha rajta kívül jó esetben csak az édesanyja tudja, hogy mit akar. Egyik kicsit előbb, a másik kicsit később, de megtanul a gyermek beszélni. Az a gyermek, akiről azt feltételezzük, hogy olyan "tutuka" még, nem ért semmit... Egy frászt! Hihetetlenül sokat értnek, akkor is, amikor nem tudnak még kimondani egy értelmes szót sem. Ezek után hogy gondolhatjuk, hogy egy nagy, és okos felnőtt ember nem tud megtanulni egy idegennyelvet? Ugye, hogy ugye?

Szóval! Mire figyeljünk még:
  • a megfelelő hőmérsékletre. Ne legyen túl meleg, de ne is fázz!
  • legyen minden kéznél, amire a tanuláshoz szükséged lehet
  • megfelelő fény
  • kényelem
Ami még nagyon fontos: ne legyél éhes és szomjas! A víz az agy üzemanyaga. Nagggyon-nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségben vedd magadhoz a folyadékot egész nap és a tanulás során is. Ne csak akkor igyál, amikor úgy érzed, szomjas vagy. Amikor már szomjúságot jelez a szervezet, jócskán hiányzik egy kis víz a rendszerből. (A fűtés sem működik tökéletesen, ha nincsenek teljesen feltöltve a radiátorok, és a csövek.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése